Кредит 7 000 гривень

7 000 гривень – здається, це не така велика сума. Але ставлення до неї може кардинально змінитись, якщо гроші знадобилися терміново, у гаманці порожньо, а до зарплати кілька днів. Де можна швидко знайти 7 000 гривень, якщо немає можливості чекати на зарплату? Варіантів кілька. Можна попросити в борг у знайомих — це непогане рішення, якщо у вас є родичі, готові фінансово підтримати у складний час, і якщо ви комфортно почуваєтеся, просячи у близьких людей гроші, нехай і в борг. Ще один варіант – звернутися до кредитних організацій. 7 000 гривень — не та сума, через яку має сенс звертатися до банку, збирати купу документів, що підтверджують вашу платоспроможність, тим більше, що на рішення за вашою заявкою ви можете чекати кілька днів. Кращим варіантом з такою невеликою сумою виглядають мікрофінансові компанії, що видають населенню позики на короткий термін під високий відсоток.

Зміст:

  1. П’ять переваг МФО перед банками
  2. Мікропозики: приклад розрахунку
  3. Де взяти кредит на картку

П’ять переваг МФО перед банками

Виникає цілком закономірне питання — навіщо переплачувати МФО високі відсотки, якщо стандартний банківський кредит обійдеться дешевше, хай і буде потрібно більше часу на його оформлення.

  1. Оперативність. Якщо гроші потрібні не просто терміново, а дуже терміново, краще за МФО варіанта не знайти. З моменту оформлення заявки до моменту отримання грошей зазвичай проходить не більше півгодини. Якщо в конкретній МФО позику ви оформляєте вперше, вам потрібно також заповнити анкету – це займе ще близько 20-30 хвилин. Якщо кредит ви оформляєте в компанії не вперше, гроші отримаєте за лічені хвилини.
  2. Лояльні вимоги до позичальників. Щоб отримати гроші в банку, вам потрібно зібрати та надати велику кількість документів, у тому числі довідки, що підтверджують ваш дохід — про зарплату за останні півроку-рік. Причому навіть повний пакет документів не стане гарантією того, що кредит схвалять. У МФО схвалення заявок відбувається у 95-98% випадків. Ви можете не працювати офіційно, у вас може бути погана кредитна історія, якщо ви є повнолітнім громадянином України, у вас є всі шанси отримати кредит.
  3. Можливість оформлення позики онлайн. Вам не потрібно нікуди їхати, стояти спочатку в автомобільних пробках, а потім у черзі в банку. Не треба підлаштовуватись під режим роботи фінансової установи. Оформити мікропозику онлайн ви можете в будь-який час дня і ночі – просто заходьте на сайт обраної компанії і оформляйте заявку, дотримуючись підказок системи. Все дуже просто. На сайті кожної МФО є онлайн-калькулятор, який дозволить розрахувати платіж до повернення в залежності від терміну та суми ще до того, як ви оформите заявку. Гроші можуть бути перераховані на банківську картку, системою миттєвих переказів, на електронний гаманець. Зверніть увагу, банківська картка має бути іменною, електронний гаманець ідентифікованим, а при отриманні переказу вам потрібно пред’явити паспорт.
  4. Великий вибір пропозицій. Ринок мікропозик вже багато років активно розвивається, і сьогодні конкуренція у цій сфері досить висока. Для позичальників це добре — компанії, що конкурують між собою, намагаються залучити клієнтів і пропонують максимально вигідні умови. Хтось запускає акцію «Перший кредит безкоштовно», хтось із кожним наступним, оформленим у компанії, знижує відсоткову ставку, хтось щотижня чи щомісяця проводить розіграші та списує відсотки випадковим клієнтам. Загалом, якщо пошукати, можна знайти досить вигідний варіант.
  5. Можливість пролонгації. Головне правило, коли оформлюєш кредит — грамотно оцінювати свої фінансові можливості: не беріть гроші під відсотки, якщо не впевнені, що зможете вчасно та в повному обсязі виконати взяті на себе зобов’язання. Але форс-мажори ніхто не скасовував. У випадку з мікропозиками практично завжди є можливість збільшити термін кредитування, просто сплативши відсотки, що набігли. Таким чином ви не псуєте собі кредитну історію, уникаєте додаткових штрафних відсотків за простроченим зобов’язком, бережете нервові клітини. Але слід розуміти, що пролонгація — послуга неоднозначна. Якщо зловживати їй, вона може з добра перетворитися на зло: якщо нескінченно продовжувати позику, ви оплачуватимете лише відсотки, при цьому заборгованість ваша перед МФО зменшуватися не буде.

Мікропозиками, як і будь-яким іншим фінансовим інструментом, потрібно вміти користуватися. У такому разі ви зможете максимально оцінити переваги, і мінімізувати недоліки цієї послуги.

Мікропозики: приклад розрахунку

Один із найкритичніших мінусів — високі відсотки. Декілька років тому ситуація була катастрофічною, але сьогодні держава взяла під свій контроль ринок, і умови стали, якщо і не привабливими для позичальників, то хоча б прийнятними.

Розглянемо на прикладі онлайн позики 7 000 гривень:

  1. Якщо ви берете 7 000 гривень терміном на тиждень, загальна сума переплати становитиме 490 гривень — якщо кредит ви берете під 1% на день. Тобто за кожен день користування позиковими грошима ви повинні заплатити МФО 70 гривень. Якщо 7 000 гривень ви взяли на 30 днів, переплата, відповідно, становитиме вже 2 100 гривень (70*30).
  2. Якщо ви взяли 7 000 гривень і в результаті прострочили, і розумієте, що найближчим часом не зможете виплатити, можете бути впевнені, що сума переплати не перевищить позначки 10 500 гривень (це сума, яка в 1,5 раза більша за тіло). Таким чином, ви будете заборговані МФО 17 500 гривень — тіло позики та максимально можливу переплату.
  3. Ви можете взяти кредит у новій вам МФО, обравши компанію, що пропонує 0,01% новим клієнтам. Тоді повертати вам потрібно буде ту суму, яку ви отримали від кредитора — у нашому випадку це 7 000 гривень. Але зверніть увагу, що розраховувати на акційні умови ви зможете тільки в тому випадку, якщо гроші повернули точно в зазначені терміни. Якщо настане прострочення, кредитор нарахує відсотки за всі дні користування грошима, плюс до цього нараховуватимуться відсотки за кожен новий день прострочення, штрафні пені.

Як видно, 7 000 грн в борг можуть коштувати вам зовсім недорого, якщо гроші ви берете на короткий термін, а за вдалого збігу обставин цю суму ви можете отримати без відсотків. Але якщо ви затягуватимете з виплатою, якщо суму берете на великий термін, переплата може непогано вдарити по вашому гаманцю.

Де взяти кредит на картку

На українському ринку свої послуги пропонує безліч мікрофінансових компаній, і здається, що знайти хорошу пропозицію не складно.

Не всі МФО гідні довіри клієнтів. Є компанії, які нав’язують непотрібні додаткові (і, звичайно, платні) послуги, страховки тощо. В результаті клієнт отримує на руки одну суму, наприклад, а до договору вноситься зовсім інша цифра. При цьому платити відсотки клієнт буде більшою сумою, і повернути йому потрібно буде велику суму плюс відсотки.

Тому до вибору МФО варто підійти максимально уважно – вивчайте інформацію на сайтах, відгуки клієнтів, порівнюйте умови, читайте договір.

Є ще один момент. Якщо раніше ви не були клієнтом конкретної компанії, отримати одразу суму 7 000 грн може бути складно. Не всі компанії готові видавати незнайомим, неперевіреним людям такі великі суми, як правило, можна розраховувати на 2-4 тисячі. Як вийти зі становища? Надати більше документів для оцінки платоспроможності (наприклад, додати довідку про доходи) або заповнити анкету у кількох МФО.

На нашому сайті ви знайдете список найкращих в Україні мікрофінансових організацій з описом основних умов їх роботи — вимог до позичальників, мінімальної та максимальної сум, процентної ставки тощо. Витрачайте мінімум часу на вивчення умов і робіть найбільш вдалий вибір.